CHAMPDACTION
  • HOME
  • Mission
  • Artists
  • CHAMPDACTION.LABO
  • CDA.TIME CANVAS
  • In C app
  • Contact
  • HOME
  • Mission
  • Artists
  • CHAMPDACTION.LABO
  • CDA.TIME CANVAS
  • In C app
  • Contact
CHAMPDACTION

Back




Foto
Het ontwikkelingstraject/project 
​In dit ontwikkelingstraject zet Tom De Cock eerste volwaardige stap zetten in de wereld van het makerschap om los te komen van de louter uitvoerende rol als muzikant. Samen met twee componisten-performers wil hij dit terrein verkennen, vertrekkende vanuit een hybride micro-percussie-instrument dat Tom persoonlijk ontwikkelde.

De samenwerking met Benjamin Van Esser is gebaseerd op generatieve electronics waarbij een wisselwerking tussen de speler van het instrument en de zelfstandige electronics wordt vooropgesteld. Doel is hier een werk te creëren van minstens 30 minuten, een dialoog tussen een live-performer en software die live aangestuurd wordt door Benjamin Van Esser. Met Frederik Croene is de muziek gebaseerd op specifiek repertoire uit de muziekgeschiedenis, zoals de Preludes van Debussy, die uitgekleed worden en in een  extreem minimalistische opbouw van een nieuwe extreme spanningsboog voorzien worden.
​
Dit artistieke traject zal ondersteund worden door Ictus en ChampdAction. Het is een artistieke verderzetting en ontwikkeling van het door FRArt en FNRS ondersteunde onderzoeksproject ‘Hybridation des micro-percussions’, uitgewerkt binnen het Conservatoire Royal de Liège in 2019-2020. Er zal worden samengewerkt met componisten-performers Benjamin Van Esser en Frederik Croene om twee volwaardige co-creaties tussen hen en de auteur tot stand te brengen. De samenwerking met Benjamin Van Esser is gebaseerd op generatieve electronics waarbij een wisselwerking tussen de speler van het instrument en de zelfstandige electronics wordt vooropgesteld. Doel is hier een werk te creëren van minstens 30 minuten, een dialoog tussen een live-performer en software die live aangestuurd wordt door Benjamin Van Esser. Met Frederik Croene is de muziek gebaseerd op specifiek repertoire uit de muziekgeschiedenis, zoals de Preludes van Debussy, die uitgekleed worden en in een  extreem minimalistische opbouw van een nieuwe extreme spanningsboog voorzien worden.
​Daarnaast zullen de werken van componisten Andrea Mancianti en Eva Reiter die geïnitieerd werden in 2020 gerepeteerd en voorgesteld worden binnen het kader van de samenwerking tussen Ictus en ChampdAction.
Het instrument dat ontwikkeld werd in de aanloop naar deze beursaanvraag behelst een verzameling van slagwerkinstrumenten op kleine schaal - elk met een persoonlijk verhaal - die door middel van contactmicrofoons en close-microfonering van processing en effecten voorzien worden en zo de klankmogelijkheden van het (eerder beperkte) akoestische instrumentarium versterken en verder uitbreiden. Het idee is gestoeld op de praktijk van de elektrische gitaar: de verdere ontwikkeling van de mogelijkheden van een akoestisch instrument - in dit geval slagwerk - dmv. hedendaagse technologie. De speler is volledig autonoom, alle versterking, processing en effecten worden in elkaar gezet en bestuurd door dezelfde persoon, en uitgestuurd via één enkel stereokanaal naar de geluidsinstallatie van het huis waar er gespeeld wordt. Ook praktisch-technisch en qua transport is de speler zelfstandig: er werd een modulair tafelsysteem ontwikkeld met verwerking van alle technieken en het geheel past in de koffer van een kleine wagen.
De FRArt ontwikkelingsbeurs voorzag twee compositieopdrachten voor Eva Reiter en Andrea Mancianti die klaar moeten zijn tegen september 2021, deze werken moeten praktisch gerepeteerd en technisch uitgewerkt worden. Daarnaast voorziet Tom twee samenwerkingen van telkens twee weken in de de respectievelijke studio’s van ChampdAction en Ictus. Deze samenwerkingen zullen twee co-composities tussen Tom De Cock, Benjamin Van Esser en Frederik Croene voortbrengen. Er is al voorbereidend werk gebeurd in eigen beheer voor de co-compositie met Frederik Croene binnen het ondersteunend kader van Miry Concertzaal. Dit werk, nu 30 minuten, zal verder uitgebouwd worden tot een volwaardig uur concert repertoire.
Na de uitwerking van dit luik van het artistieke project rond micro-percussie voorziet de auteur een verderzetting met nog minstens vier compositie-partners, oa. Cédric Dambrain, Joris Blanckaert, Maarten Buyl, Jasmijn Lootens en andere.
Het project zal Tom in staat stellen om actief deel te nemen aan het creatieproces samen met de uitgenodigde componisten-performers en los te breken uit de artistiek eenzijdige positie van uitvoerder.

Deze eerste twee samenwerkingen leggen de basis voor een vervolg en een repertoire voor het instrument dat ontwikkeld werd binnen een academisch kader. De resultaten ervan zullen ingezet worden in zowel de artistieke scene als het onderwijsveld waarbinnen Tom actief is.


foto: © Flore Sanders

Proudly powered by Weebly